064 239 800
info@aquami.eu

Postavitev akvarija v šoli 0

Objavljeno 20. marec 2015

V kategoriji Akvaristika


V šolskem okolju je pristen stik z naravo izrednega pomena pri spoznavanju naravoslovnih vsebin. Lep in atraktiven akvarij ni zgolj estetska pridobitev, ampak lahko ima tudi zelo velik didaktični in pedagoški pomen. Hkrati pa mora biti akvarij enostaven za vzdrževanje in varen pred nepredvidenimi vplivi nadobudnih radovednežev. Ustrezno načrtovanje in izvedba je tako bistvenega pomega za vključitev akvarija v šolski učni proces.

Postavitev akvarija v šoli/akvaristika

Učenci so pomagali pri naselitvi in pomenovali svoje najljubše prebivalce

Akvarij se lahko vključi v učni proces pri mnogih naravoslovnih predmetih:

Biologija:
-Sistematika in anatomija (ribe, nevretečarji, rastline). Poleg polžev lahko včasih v akvariju najdemo tudi mnoge ostale nevretenčarje: vrtinčarje, hidre, razne ostale oblike polžev in školj. Ti organizmi pridejo v akvarij z rastlinami in ostalimi organizmi in običajno ne predstavljajo nevarnosti. V vašem akvariju jih boste morda lahko opazili v filtru.
-Ekologija: kroženje snovi oz. elementov na primeru ogljika in dušika, vloga mikroorganizmov in rastlin pri čiščenju odpadnih voda in v naravi, nitrifikacija, denitrifikacija, oksidacija (razgradnja snovi), redukcija (fotosinteza), aerobna in anaerobna okolja
-Fiziologija živali
-Fiziologija rastlin, predvsem fotosinteza, saj lahko v akvariju opazujemo mehurčke kisika, ki izhajajo iz rastlin. Potreba rastlin po mikro- in makro-hranilih

Kemija:
-oksido-redukcijski procesi, merjenje parametrov (pH, dušikove in fosforjeve spojine, trdota (GH in KH), vpliv klora, puferska kapaciteta), titracija in kolorimetrični testi

Fizika in tehnika:
-Elektronsko spremljanje in beleženje temperature
-Projekt! Elektronska kontrola temperature (gretje in hlajenje) in razsvetljave
-Moč, elektrika, poraba elektrike
-Svetlobni spekter, vrste sijalk glede na spekter, delovanje in poraba
-Projekt! LED razsvetljava v akvariju
-Hidrostatski tlak, gibanje tekočin, pretoki
-Venturijev efekt

Matematika
-Volumni
-Bruto, neto, tara
-Procenti (npr. delež filtrirnega materiala)

Postavitev akvarija v šoli/akvaristika

AQUAMI akvarij v OŠ Alojzija Šuštarja

AQUAMI ekipa je pred kratkim postavila nov akvarij tudi v OŠ Alojzija Šuštarja v Ljubljani.  Pri načrtovanju smo se osredotočili na zasnovo s čimvišjo pedagoško in didaktično vrednostjo, visok varnostni faktor, poenostavitev vzdrževanja, pri postavitvi pa smo seveda upoštevali najvišja etična in strokovna merila, ki veljajo v akvaristiki in pri delu z živalmi.

Postavitev akvarija v šoli/akvaristika

Slavnostva otvoritev akvarijskega paketa

Akvarij smo načrtovali in postavljali v sodelovanju s šolskim kadrom, pri ureditvi in naselitvi akvarija pa so nam pomagali tudi učenci.

Pri AQUAMI smo specializirani za postavitev kvalitetnih akvarijskih sistemov, prilagojenih za različne javne in zasebne namene. Če potrebujete pomoč pri akvaristiki v katerikoli fazi (umestitev, načrtovanje, postavitev, vzdrževanje, sanacija,…) smo zagotovo najboljša izbira.

0 koment.